Cand vine vorba despre mediul inconjurator cu totii ne amintim brusc de ecologie si de beneficiile acesteia. Cu totii ne amintim de floricele, de animalute, de atmosfera, de resursele naturale, de incalzirea planetei… Ce facem insa? Care este aportul nostru in protejarea planetei care pana una, alta, ne gazduieste si ne ofera tot ce are ea mai bun? Pai… Pai…

Pai te-as intreba eu prietene asa, de exemplu: ce masina ai acasa? Si daca n-ai, ce masina iti doresti? Nu-i asa ca una puternica, una dupa care sa intoarca toata lumea capul pe strada? Cat si ce consuma? Ce importanta are? Cat polueaza? Nu-i asa ca nu conteaza? Ce-ai zice insa daca de maine planeta asta draga noua si-ar inchide robinetul de petrol? Nu ca as vrea sa-ti dau eu sfaturi, nu-mi permit, dar ce-ar fi sa incercam sa ne reorientam inca de pe acum, cat inca nu e prea tarziu? Stiai ca exista o masina care atunci cand franezi se reincarca, altfel spus, isi reumple singura rezervorul? Am spus se reincarca pentru ca ai ghicit, este vorba de o masina hibrid care functioneaza atat cu combustibil traditional, benzina in cazul nostru, cat si cu energie electrica. Ba pentru a-si mari puterea are chiar doua motoare electrice. Nu-ti fie teama, ca are demaraj suficient, n-o sa te injure nimeni ca nu te misti mai repede. Ajunge de la 0 la 100 de kilometri la ora in cca 10 secunde iar in ceea ce priveste puterea, stai linistit ca cei 135 de caluti putere de sub capota, isi fac pe deplin datoria. La nevoie, atunci cand de exemplu urci in rampa, intra in funtiune ambele sisteme: si motorul pe benzina, si cele doua electrice, comutarea intre sisteme facandu-se in mod automat, in functie de felul cum este apasata acceleratia. Asa cum spuneam acumulatorul se incarca singur inmagazinand surplusul de energie generat la franare sau de caldura esapamentului. Stii cat este garantat acest acumulator? 5 ani sau 100.000 de kilometri! Stii cat consuma o astfel de masina? 3,9 litri la suta de kilometri!
Si nu te gandi ca e o masina mica. Din contra, e super confortabila. Este dotata conform ultimelor tehnologii in materie de gadgeturi. Astfel, pe parbriz are afisaj Head-Up care-ti arata in permanenta date cum ar fi viteza, sistemul de navigatie, precum si referitoare la sistemul hibrid. Pe cadranul de bord ai monitorul ECO DRIVE care-ti prezinta informatii privind fluxul de energie, eficienta cu care conduci, tocmai pentru a-ti permite optimizarea stiluilui si reducerea consumurilor. Portbagajul ei masoara nu mai putin de 440 de litri.
Si inca ceva: atunci cand te afli la volanul ei, iti spun eu: auzi cum creste iarba!
Daca-ti mai spun ca aceasta masina se numeste Toyota, ce zici? Toyota Prius, hibridul nr. 1 in lume in acest moment! Tehnologia Hybrid Synergy Drive este noua revolutie in domeniul auto iar Toyota Prius vine sa ne demonstreze ca se poate si altfel, ca putem avea mai multa grija de noi si de tot cee ce ne inconjoara. Iat-o prietene, ea este:

Nu-i asa ca-i frumoasa? Nu-i asa ca viitorul suna bine?

Articol participant la concursul SuperBlog 2011 – Etapa nr. 30
Sponsor: Toyota. Punctaj obtinut: