Nu o data mi-am pus problema promovarii unei afaceri, a unui produs, cu sprijinul bloggerilor, nu o data am avut discutii pe tema eficientei unei astfel de actiuni. Concluzia: o astfel de campanie de promovare poate fi influentata de foarte multi factori dar in primul rand de publicul tinta. Pentru ca una este sa vand de exemplu, computere, si alta este sa vand, tot de exemplu, ambalaje din carton. In cazul in care vand computere, o astfel de campanie poate fi utila, la un moment dat, oricine putand fi interesat. In cazul in care vand ambalaje, produsele mele prezentand interes in mod special pentru firme, pentru ca procesul tehnologic nu-mi permite decat confectionarea de cantitati mari, am putine sanse ca in afara de SEO sa am alte beneficii.

Sa admitem ca produsele mele se adreseaza publicului larg si o campanie de promovare a acestora cu sprijinul bloggerilor ar duce la ceea ce-mi doresc, la cresterea vanzarilor. In acest caz dupa mine, ideal ar fi sa apelez la o agentie, la o firma de advertising specializata. As putea tot asa de bine sa apelez la Blogal Initiative care chiar daca se doreste a nu fi o agentie, in final cam tot aia este. BlogMoney poate fi de asemenea, o solutie. Ca sa nu mai spun de concursuri de genul SuperBlog sau BlogWars unde numarul participantilor este foarte mare. In orice caz, dar in special in acela in care as vrea s-o fac pe cont propriu, primul lucru pe care eu l-as avea in vedere, ar fi bugetul alocat, buget care dupa mine, ar trebui sa reprezinte un procent de pana la mazim 50% din profitul pe care mi l-ar putea aduce o astfel de campanie, si spun 50% pentru ca nu am nicio certitudine in privinta reusitei campaniei mele, rezultatele acesteia putand sa apara in timp, o contorizare exacta a cresterii veniturilor in urma unei campanii pe bloguri fiind zic eu, destul de greu de anticipat.
Mergand in continuare pe ideea de a-mi organiza singur campania, consider ca cea mai buna metoda prin care as reusi, poate, sa implic cat mai multi bloggeri, ar fi organizarea unuia sau mai multor concursuri cu premii. Promovarea concursurilor as putea s-o fac cu ajutorul site-urilor de specialitate, sau prin email-uri adresate bloggerilor cu toate ca aceasta din urma metoda cam miroase a spam. Newsletter-ul poate fi o solutie dar si aici, parerea mea este ca abonarea bloggerilor poate fi atrasa tot oferindu-le ceva in schimb, eventual tot in urma unor concursuri. Dupa mine, spre deosebire de varianta advertorialelor platite, unde pretul unui astfel de articol poate fi destul de ridicat, si spun asta avand in vedere suma pe care eu as cere-o intr-o astfel de situatie, in cazul concursurilor, valoarea totala a premiilor fiind substantial sub suma necesara platii aceluiasi numar de advertoriale aparute pe bloguri.
Privind organizarea unui concurs, asa cum am facut-o cand a fost vorba de Amsta Publishing, as incerca in primul rand sa aflu interesul pe care acesta l-ar prezenta si pentru asta as efectua intai un sondaj in care as prezenta premiile si eventual, regulamentul. Daca as constata ca numarul celor interesati este suficient pentru ceea ce mi-am propus sa obtin un urma campaniei, as organiza concursul, daca nu, probabil ca ori premiile oferite nu prezinta suficient interes, ori concursul in sine nu-si gaseste suficienti adepti in randul bloggerilor.
In ce priveste regulamentul, parerea mea este ca bloggerii prefera alegerea castigatorilor dupa niste criterii prestabilite si prezentate si nu prin tragere la sorti unde este vorba de noroc. Un blogger vrea sa stie ca munca lui a fost sau nu apreciata, pe viitor putand eventual sa-si corecteze modul de abordare a unei teme, el nu vrea ca asupra valorii muncii sale sa decida soarta.
Cam asta ar fi parerea mea despre promovarea pe bloguri, dar nu-i asa, nu mai bine ne uitam sa ne mai inscriem si noi la un concurs, ceva? Ca doar de-aia suntem bloggeri, nu?

Articol participant la concursul SuperBlog 2011 – Etapa nr. 20
Sponsor: Oktal. Punctaj obtinut: 82.